Einddatum in zicht, wat betekent dit voor u?

30/11/2018

Heb je nog een Windows SQL Server 2008/2008 R2 of Windows Server 2008/2008 R2 in productie? Dan zijn volgende datums niet onbelangrijk en reeds dichtbij.

Op 9 juli 2019 eindigt de verlengde support voor Microsoft Windows SQL Server 2008/2008 R2 en op 14 januari 2020, eindigt die voor Windows Server 2008/2008 R2. Zodra deze datums bereikt zijn, loop je in wezen het risico dat de machines met deze producten geïnstalleerd, blootgesteld zijn aan cyberaanvallen.

Microsoft zal niet langer beveiligingsupdates uit rollen voor deze omgevingen, maar wat doe je indien je deze specifieke server niet kan stopzetten, vervangen of upgraden en dit vanwege tal van redenen?

Redenen kunnen zijn:

 • De applicatieverkoper ondersteunt geen nieuwer besturingssysteem, dus ik kan het niet upgraden.
 • De applicatie vendor bestaat niet meer, ik kan zelfs de media niet vinden om hem opnieuw te installeren!
 • Ik wil dat ding niet aanraken, het is niets anders dan hoofdpijn sinds de eerste dag!
 • Ik ga rechtstreeks naar Containers / Service Fabric en wil deze VM’s een paar jaar niet aanraken terwijl ik nieuwe glimmende dingen bouw.
 • Waarom kan ik de lichten niet nog een jaar laten branden?

U kunt andere legitieme redenen hebben waarom u deze belangrijke services/toepassingen, op Windows Server zonder beveiligingsupdates, uitvoert.

Je kan 3 verschillende paden bewandelen.

 1. Het eerste pad is het traditionele evolutionaire pad van upgraden naar een nieuwere versie van Windows Server en SQL Server.
  Hier krijgt u de meest recente functies en beveiligingen. De nieuwste beschikbare versies van Windows Server en SQL Server zijn Windows Server 2019 en SQL Server 2017. U kunt een lokale upgrade uitvoeren of naar een cloud locatie verhuizen.
  Als u erover denkt om voor Windows Server 2019, de nieuwste server versie te gaan. Maak dan enig voorbehoud bij het upgraden naar de nieuwste versie van het lokale serverproduct, vanaf 1 oktober 2018 treedt een nieuwe prijszetting in werking.
  Vaak gaat ook een lokale server upgrade gepaard met de investering in nieuwe en performantere hardware. Dus enig voorbehoud bij dit pad is aangewezen.
 2. Als u niet wilt upgraden naar de nieuwste serverversies – maak u dan geen zorgen – Microsoft heeft alles voor u. Microsoft heeft onlangs enkele opties aangekondigd voor degenen die willen doorgaan op Windows Server 2008/2008 R2 en SQL 2008/2008 R2. Om geld te besparen, kunt u uw Windows Server 2008/2008 R2 en SQL 2008/2008 R2 eenvoudig naar Azure verplaatsen met het Azure Hybrid Use Benefit. De enige kosten die u zou maken, zijn rekenkracht en infrastructuur. Met het gebruik van door Azure gereserveerde VM-instanties voor Windows Server en Azure SQL Database gereserveerde capaciteit, kunt u ook verder besparen op de computerkosten.
 3. Het laatste pad is om helemaal niet te evolueren. Microsoft heeft ook uitgebreide beveiligingsupdates aangekondigd. U mag Windows Server 2008/2008 R2 en SQL 2008/2008 R2 voor 75% van de huidige kosten van het besturingssysteem uitvoeren en beveiligingsupdates blijven ontvangen. Voor deze uitgebreide ondersteuning hebt u een Software Assurance- of Enterprise Subscription-overeenkomst nodig. Deze uitbreidingsoptie is ook een directe vervanging voor Windows Server en SQL Server Premium Assurance, die Microsoft heeft stopgezet voorafgaand aan de aankondiging van deze nieuwe optie. Windows Server 2008/2008 R2 en SQL 2008/2008 R2 waren die ingesteld om te profiteren van de Premium Assurance-aanbieding. Klanten ontvangen slechts drie jaar van deze uitgebreide beveiligingsupdates in plaats van de zes jaar die ze zouden hebben ontvangen met de oude Premium Assurance. In het gedeelte Veelgestelde vragen van de uitgebreide ondersteuningsaankondiging zegt Microsoft echter dat ze de toezegging zullen nakomen voor degenen die de Premium Assurance al hebben gekocht.

Dus haal diep adem – je hebt tijd om te plannen voor deze volgende fase in de levenscyclus van je 2008/2008 R2-server. Onthoud gewoon die regel van Freewill van Rush: “Als je ervoor kiest om niet te beslissen, heb je nog steeds een keuze gemaakt.”

U kunt Hemera Consulting bereiken voor vrijblijvend advies per telefoon 011/71 11 17 via email info@hemeraconsulting.be en ons contactformulier.

Vind je dit artikel interessant voor anderen? Deel het via de sociale mediaknoppen hieronder.