Handig en goed beveiligd thuiswerken? Ja, het kan!

27/03/2020

Thuiswerken zit al langer in de lift. De huidige coronavirus-crisis moedigt werkgevers extra aan om meer medewerkers thuis te laten werken. “Om thuiswerk op een goede manier te regelen voor je hele organisatie, bieden we passende en werkbare oplossingen,” vertellen Willy en Jonas Olbrechts van Hemera. “Ook helpt een degelijke thuiswerk-aanpak je bedrijf een heel eind op het vlak van noodzakelijke beveiliging: beantwoorden aan GDPR regelgeving, bescherming tegen virussen en hacking, enz.”

Thuiswerk verbonden met beveiliging

Thuiswerk staat of valt met gebruiksvriendelijkheid voor de werknemer en doorgedreven beveiliging voor de werkgever. De ervaring met thuiswerk leert dat het quasi onmogelijk is om een waterdichte beveiliging te realiseren met computers die zowel voor werk als privé doeleinde worden gebruikt. Daarom pakt Hemera het anders aan.

“Om via thuiswerk je bedrijfsnetwerk en -informatie niet te grabbel te gooien, bieden we werkgevers uitgekiende workstation-sets aan voor hun medewerkers,” zegt Willy Olbrechts. Elke thuiswerk-set omvat een computer (laptop met ergonomische stand of een desktop), een groot beeldscherm, universeel docking station, een klavier en een muis. Jonas Olbrechts vertelt dat met de sets – door Hemera samengesteld, geconfigureerd en gebruiksklaar geleverd – werknemers thuis aan de slag kunnen alsof ze op kantoor zijn.”

Met een thuiswerk-set van Hemera kunnen je werknemers goed beveiligd thuis aan de slag alsof ze op kantoor zijn.

Zorgeloos en beveiligd thuiswerken

Willy: “Een goede beveiliging vereist dat alle werk-gerelateerde gegevens ten allen tijde intern blijven, ook al werken vele collega’s buiten de bedrijfsmuren.” Ernstig omgaan met beveiliging is dus essentieel, omdat problemen hiermee je bedrijf ernstige schade kunnen toebrengen: je bedrijfsnetwerk letterlijk platleggen, al dan niet door digitale gijzeling (ransom).

“Met de sets verloopt het thuiswerk steeds goed beveiligd,” vertelt Willy. “De aangekochte producten zijn steeds van A-merken en we kiezen resoluut voor moderne, gebruiksvriendelijke en beproefde beveiligingsoplossingen. Heel wat KMO’s waarderen onze aanpak omdat ze hiervoor zelf niet de kennis hebben of tijd kunnen vrijmaken.”

Cordium, een Limburgse sociale huisvestingsmaatschappij, heeft onlangs 15 thuiswerk-sets besteld bij Hemera. “Een week na de bestelling werden alle sets gebruiksklaar geleverd,” vertelt Alain Bielen, Directeur van Cordium. “Nadat eerder onze mensen van de financiële dienst gingen thuiswerken, was het nu de beurt aan de technische medewerkers. In deze corona-tijden draagt thuiswerk bij tot het garanderen van de werkzaamheden van Cordium. Omdat dit handig en goed beveiligd verloopt via de oplossingen en expertise van Hemera, hebben we thuiswerk fors uitgebreid.”

Toegang via sterk beveiligde VPN verbinding

De computers zijn voorzien van beveiligingsmaatregelen om cyberaanvallen tegen te houden,” vertelt Jonas. “Ook is hun harde schijf geëncrypteerd zodat mensen met slechte bedoelingen nooit aan de data kunnen.”

Om goed beveiligd te connecteren met het bedrijfsnetwerk is een VPN verbinding (virtual private network) voorzien. Hemera stelt voor om je medewerkers zich te laten legitimeren met hun persoonlijke Microsoft Windows inloggegevens. “Na het inloggen, beschikt iedereen over een eigen beveiligd lokaal netwerkje van waaruit ze vlot data kunnen uitwisselen met de bedrijfsservers,” besluit Willy.

“De VPN is voorzien van multi-factor authentication die ervoor zorgt dat alleen de juiste personen binnen geraken en toegang door identiteitsfraude wordt uitgesloten,” vult Jonas aan.

Enkele andere beveiligings-aandachtspunten

Een degelijke firewall wordt voorzien om je bedrijfsnetwerk te beveiligen, in geval dit onvoldoende voorzien was. “Omdat de firewall alle inkomende en uitgaande trafiek verifieert, is het belangrijk dat deze de extra trafiek door thuiswerk goed in het oog houdt,” geeft Willy mee.

Verder is het belangrijk om bij toenemend thuiswerk de werking van bedrijfssystemen, ‑netwerken, ‑toepassingen en ‑gebruikers goed op te volgen. Zo kan intensiever thuisgebruik bepaalde IT bedrijfsinfrastructuur zwaarder belasten. Jonas: “Door dit op te volgen, kan je als bedrijfsleider preventief ingrijpen en de infrastructuur laten aanpassen.”

Willy vat het als volgt samen: “Met een goede beveiligingsaanpak, vomt thuiswerk geen gevaar maar eerder een opportuniteit. Zo leidt meer thuiswerk tot een hogere efficiëntie en meer tevreden medewerkers. En dan is de baas ook blij!”

Tijdens de huidige coronavirus-crisis bestellen meer KMO’s goed beveiligde thuiswerk-sets van Hemera.

Beveiliging bij massaal thuiswerk is heel actueel:

De Standaard

U kunt Hemera Consulting bereiken voor vrijblijvend advies per telefoon 011/71 11 17 via email info@hemeraconsulting.be en ons contactformulier.

Vind je dit artikel interessant voor anderen? Deel het via de sociale mediaknoppen hieronder.