Belgische onderzoekers leggen ernstig veiligheidslek in Wi-Fi bloot

20/10/2017

Internet Wi-Fi is niet zo veilig als we denken. Ook de draadloze netwerkverbinding in ons eigen huis niet. WPA2, de wereldwijd meest gebruikte veiligheidssleutel voor Wi-Fi, is volgens Belgische computerwetenschappers kwetsbaar, wat betekent dat derden met slechte bedoelingen zouden kunnen meegluren. De potentiële gevolgen van het veiligheidslek zijn gigantisch, maar zouden kunnen verholpen worden met een software-update.

De zenuwen stonden bij heel wat computerfreaks duidelijk gespannen. Het onderzoek is mogelijk dan ook een bommetje dat de versleuteling van het hele wifiverkeer wereldwijd op zijn grondvesten kan doen daveren. “Elk toestel dat wifi gebruikt, is waarschijnlijk kwetsbaar”, stelt onderzoeker Mathy Vanhoef, lees hier zijn paper.

Enkele bedrijven als BNP Paribas Fortis deactiveren preventief het draadloze netwerk tot er meer duidelijkheid en zekerheid is dat alle dataverkeer volstrekt veilig verloopt. We raden dit ook aan voor zover het mogelijk is binnen uw organisatie.
Surf met mobiele apparatuur via 4G in plaats van Wi-Fi. Gebruik in dit geval ook géén mobiele hotspots, gezien er dan een nieuw Wi-Fi netwerk wordt opgezet met WPA2.

Oplossing:

  1. Niet panikeren, is niet nodig, een aanvaller MOET binnen bereik van het Wi-Fi netwerk zijn om het verkeer te onderscheppen.
  2. Raadpleeg de fabrikant van uw draadloos netwerk en informeer naar een software update.
  3. Neem contact op met Hemera, dan controleren wij voor jou uw Wi-Fi en zoeken voor u naar een oplossing.

U kunt Hemera Consulting bereiken voor vrijblijvend advies per telefoon 011/71 11 17 via email info@hemeraconsulting.be en ons contactformulier.

Vind je dit artikel interessant voor anderen? Deel het via de sociale mediaknoppen hieronder.